Natuurspeelplaats

Spelen op een natuurspeelplaats betekent spelen in een groene omgeving met materialen uit de natuur. Met daarbij veel mogelijkheden om zelf dingen te veranderen aan de omgeving, met losse materialen. Zoals bijvoorbeeld takken, stenen, grond en water. Met speelnatuur krijgen kinderen weer de kans om avonturen te beleven, om zich te verwonderen over de bijzondere dieren in de natuur en om heerlijk te klimmen en te klauteren! Uit veel studies blijkt dat kinderen tegenwoordig veel minder zelfstandig buiten mogen spelen dan eerdere generaties. Er is minder fysieke ruimte en ouders zijn nog voorzichtiger. Met als gevolg dat kinderen veel binnen zitten,Kortom, het is tijd om de natuur naar de kinderen te brengen! Op die plaats waar zij dagelijks komen, het schoolplein. We hebben gezocht naar een evenwicht tussen de onderdelen rust, creativiteit, natuurbeleving en spel.

Een waterloop, klimbuizen, speelzand maar ook wilgenhutten waarin je je even terug kunt trekken van de drukte zullen op onze speelplaats niet ontbreken.

Als kinderen thuis komen met vieze kleding, dan weet je zeker dat ze een topmiddag hebben gehad! Knoeien met water en zand, verstoppen achter een bosje, klimmen en klauteren, dit is allemaal heel erg goed voor de ontwikkeling van een kind.

Daarnaast wordt de natuurspeelplaats ook gebruikt als een buitenlokaal om te leren rekenen en om de letters te leren, maar ook voor natuur- en milieueducatie, natuurbeleving en creatieve vakken.

Want wat denk je van hinkelen met sommen en letters of het berekenen van oppervlakte en omtrek?

We willen graag dat kinderen kansen krijgen om kind te zijn en op een manier te leren die past bij hun leeftijd. Van nature doen kinderen dit met heel hun lijf, soms wat meer in hun hoofd, soms wat meer met hun armen, benen of buik. Ruimte is hiervoor belangrijk. Letterlijke en fysieke ruimte om te bewegen, maar ook psychische ruimte waarin je zelf keuzes mag maken, op je eigen niveau mag werken en soms ook even mag rusten of verwerken. Door gebruik te maken van de natuurspeelplaats ontstaat er een andere balans tussen binnen- en buitenlessen. Want kinderen leren door te doen.